Behandling av oljet furugulv

Noe av det fineste og mest fornuftige du kan gjøre med ditt gamle furugulv er å slipe dette ned og gjøre en fullstendig fornying av gammel historie. Men ofte kommer vi over eldre hus hvor kunden har gjennomført en uheldig behandling av oljet furugulv selv, eller at gulvet aldri har blitt vedlikeholdt. Vi skal se hvor flott et nyslipt og riktig oljet gulv kan bli.

Bedre behandling av oljet furugulv

Veldig ofte kommer vi til kunder hvor det er gjort liten eller kanskje noe feil behandling av furugulvet i huset. Dette er som regel grunnen i seg selv at vi er ute og gjøre en jobb for å rette på nettopp dette.

Furugulv som ikke blir vedlikeholdt vil få kraftige og tydelige slitasje merker, slik som man ser på bildet under. De fleste ønsker et pent og lyst tregulv som ser naturlig ut, og ønsker å ha “kontakt” med gulvet når man går på det.

Her har vi et gulv som har blitt oljet med lys olje, men ikke blitt vedlikeholdt.

Derfor blir resultatet best når man sliper ned gulvet, får frem den fine teksturen og deretter behandler gulvet med riktig olje.

Slitasje er det på alt og spesielt på gulv hvor det er barn som leker med leker, hunder som løper rundt og møbler som blir dytter rundt.

Når vi gjør jobber for kunder får vi alltid spørsmål hva VI anbefaler. Dette kan være vanskelig å svare på da dette kommer helt an på det fremtidig bruksmønsteret, forventet slitasje fremover og hvor mye kunder selv ønsker å vedlikeholde sitt gulv.

Men for å forenkle kan vi gjøre to anbefaler på behandling:

Nedsliping og olje-behandling

Etter vi gjør sliping blir gamle gulv ofte penere en nytt etter vår mening, da man får frem mye av ekteheten og dybden i treverket. (og historien)
Deretter gjør vi en behandling av lys olje som smøres inn i treverket. Kvaliteten og tettheten i treverket fra Furu gjør at oljen trekker godt inn og gir en jevn overflate.

Med denne behandlingen får man et meget pent gulv og god “kontakt” med treverket. Men vil over tid være et gulv som trenger regelmessig behandling på. Noter dette:

Minimum behandling bør være én gang i året. Som regel oftere, men dette er noe kunden selv kontrollere ved å føle gulvets matthet og hvor tørt treverket blir. Slitasjen kan komme av flere faktorer, slik som fysisk slitasje, mengden sol-lys gulvet har blitt utsatt for og typen vaskemidler som har vært brukt over tid.

Nedsliping, olje-behandling og vannlakk

Denne type restaurering av gamle furugulv gjøres som behandlingen beskrevet over, men vi legger i tillegg på en “vann-lakk”. Ofte blir dette behandlingen vi anbefaler mange kunder, siden dette gulvet tåler mer røff bruk og noe mindre vedlikehold.

Vann-lakk er lakk-type som da blir liggende på toppen av treverket etter olje-behandling. Den lager en “hinnen” på toppen av oljen som vil dekke treverket, og mange føler de mister kontakten med tregulvet.

Vi kan aldri garantere hvor varig resultatet våre kunder vil ha da kunden selv er ansvarlig for sin behandling og vedlikehold av gulvene. Men resultatet etter vi gjør vår jobb blir meget pent og varer normalt i flere år.

Riktig behandling av tregulv

Det er vedlikeholds såper og få kjøpt som er mer riktig for slike behandlere tregulv, og dette gir selvfølgelig lengre varighet og mindre kjemisk slitasje på gulvene.

Bruk en såpe som ikke tørker ut treverket! Ikke bruk Zalo.
Skal gulvet senere slipes og oljes med for eksempel hvit-pigmenter så stilles det høye krav til slipingen siden fargen avslører alt av «feil».

 

Pin It on Pinterest

Share This